מנהגים ותרבות: השלכות לפיתוח קשר מקצועי


| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא

6 ‏. קיום הבטחות

‏"היוצא מפיכם - תעשו"
‏(במדבר לייב נייד)

"עדיף שהילד ילך לאיבוד, מאשר שההבטחה תלך לאיבוד"
‏(בטוי אתיופי)

‏יהודי אתיופיה אינם מרבים בהבטחות אך מעניקים חשיבות רבה לכל מילה ולכל הבטחה . הבטחה נקראת "ןjאל ~~~אט" . אם מישהו הבטיח - סימן שהוא יכול לקיים ולכן הבטחה פרושה התחייבות לקיים .כבודו ומעמדו של המבטיח תלויים בקיום הבטחתו והוא יעשה מאמץ רב לעמוד בדיבורו .ככל שהאדם היכר בעל מעמד וסמכות רבים יותר כן יש לו "יותר כבוד להפסיד" ומשום כך הבטחתו כמוה כקיום בטוח של התחייבות. אם אדם לא מקיים את הבטחתו, נתפס הדבר כסימן שאיננו רוצה לסייע, שלא אכפת לו מעצמו ואף לא אכפת לו מילדו (ראה הנטוי האתיופי בראש הפרק).

‏אחת הדוגמאות הנפוצות לקיום הבטחות, אשר בבסיסו האמון ההדדי' הוא נושא הפקדת כספים וחפצי ערך אצל אנשים אשר רב היה האמון בהם 'במיוחד אצל קרובי משפחה (הם למעשה תיפקדו כמו כספת בבנק).

‏נראה שבארץ נוצרו חיכוכים רבים ביו העולים לבין עובדי הקליטה על רקע אי-הבנות הקשורות לייהבטחותיי . אחת הדוגמאות הנפוצות חינה בתחום הדיור בה הבינו עולים רבים את דברי הפקידים הבכירים שלעולים "ינתן חופש בחירה בנוש Z't ‏דיוריי, כהבטחה שיינתן לכל עולה דיור במקום שיבקש . ייאי מימוש ה הבטחותיי - כפי שנקלטו בעיני העולים נראה שחיתה אחת הסיבות לירידה באמון כלפי המערכת הקולטת.

‏דו גמא נוספת קשורה לנוהג של העובדים לרשום את דברי העולים ואת בקשותיהם. כתיבה זו מתפרשת לעיתים כמעיו התחיבות למלא את בקשת העולה ולכן רצוי להבהיר שהכתיבה נועדה להזכיר לעובד את בקשות העולה ושאיו זו הבטחה לקיימן. בעיה נוספת מתעוררת כאשר העובד אומר יינן, אשתדל לעשות זאתיי, כאשר כוונתו שהוא ינסה, אך לא בטוח שיצליח, והעולה מביו זאת שהדבר ביכולתו, בידיו של אותו עובד,

17

מנהגים ותרבות: השלכות לפיתוח קשר מקצועי

| התוכן | עמוד הקודם | עמוד הבא